issue with the Email Alerter element

0 votes
9 views
asked Oct 1 by Marion
Since the summer I have some trouble with the "e-mail alert" in EventIDE that I couldn't solve. That says that an error has occurred and that the mail cannot be send but my connection is ok and the e-mail address and the password are the same than before. So I didn't changed a thing but I am not receiving e-mail alerts anymore. Do you have any idea of what the problem can be ?

1 Answer

0 votes
answered Oct 1 by Ilia Korjoukov (13,720 points)
selected Oct 1 by qandaadmin
 
Best answer

Marion hi,

I’ve done some tests with the Email Alerter and here is what I found.

I assume you use a Gmail account with that element. Recently, Google added new security features that restrict using Gmail accounts in third-party applications. In particular, you can not use your main password in such connections. Instead, you need to enter a specially generated “application” password. You can create it by following this instruction Note that you need the 2-step verification enabled on your account.

Once you have the application password, enter it in to the “Sender Password” on the Alerter element. Other properties can stay as before but check that ‘Enable SSL’ is true and SMTP port is 587. Now, the emails should be sent as before.

Another solution would be using an SMTP mail server of your institute and reconfigure all Alerter elements to use it. Your technical support team should give you settings for SMTP.

 

Welcome to EventIDE Q&A forum where you can ask questions about EventIDE software and receive answers from other members of the community

FAQ questions

Installation and License


Coding


Eye-tracking


EEG Analysis


Visual Stimuli


Runtime and Data Collection


Hardware

...